vriendenkring Eke Dorp

Over Vriendenkring Eke Dorp

Een vriendengroepje van socio-cultureel-actieve Ekenaars staat aan de wieg van de Vriendenkring.

Hun eerste initiatief dateert van 1970 toen zij – allemaal jonge acteurs tussen de 15 tot 20 jaar – het toneelstuk “De Paradijsvogels” van Gaston Martens opvoerden, onder de leiding van Jacky Claeys, regisseur bij de toenmalige BRT. In de hoofdrollen Gratien Van Rysseghem als Rietje Rans en Marc Vuyge als de timmerman. Arlette Van Schelstraete nam de gedaante aan van cafébazin en vrouw van Bolle Verbuyck … en Danny Claeys was de duivel himself. Guy De Vos en Geert Van der Plaetsen zorgden voor het decor. Het stuk werd tweemaal opgevoerd en kon telkens rekenen op een publiek van 400-tal aanwezigen. Een denderend succes dus, waaraan de acteurs uitstekende herinneringen aan over hielden.

In 1991, gedreven door nostalgie, besliste het vriendenclubje het stuk van Gaston Martens nog eens op te voeren. De grote bijval die dit opnieuw oogstte, deed hen besluiten om het Eekse dorpsleven wat nieuw leven in te blazen. De Vriendenkring was geboren ….Ze begonnen  vanaf 1992 actief mee te werken met de gemeente om de herwaardering van de Eekse dorpskern te ondersteunen en zetten zich tevens in voor de organisatie van de twee dorpskermissen van Eke (1ste weekend na O.L.H.-Hemelvaart en 1ste weekend van september). Door de inspanningen van de Vriendenkring ondergingen beide kermissen een ware boost en werd een extra dimensie toegevoegd aan beide kermissen.

Zo werd Eke in 1995 voor het eerst het decor van het straatanimatiefestival “Brouwsels op Straat” . Aanvankelijk was dit een randactiviteit van de kermis in september. Vandaag is dit evenement uitgegroeid tot een manifestatie met meer regionale betekenis. Het aantal bezoekers neemt jaarlijks toe. Dankzij dit toenemende succes zorgt het festival niet enkel voor de verspreiding van de podiumkunsten maar draagt het ook bij tot de naambekendheid en de culturele uitstraling van de gemeente.
Ook de Antiek- en brocantemarkt is een jaarlijkse publiekstrekker. En sinds 2002 werd ook de “Marché aux bons Vivants” in het leven geroepen, waar iedere “levensgenieter” aan zijn of haar trekken komt.